top of page

Miksi doula?

Doulien lyhyt historia

Doulat eivät ole ollenkaan uusi juttu - kautta historian naiset ovat tukeneet synnyttäjiä, tulleet kotiin huolehtimaan äidistä ja auttaneet ensipäivissä vauvan kanssa. Kun synnytykset alkoivat siirtyä sairaaloihin, tästä perinteestä luovuttiin. Toimeinpiteiden määrät nousivat, synnyttäjät kokivat jäävänsä yksin ja aiemmin vahvasti läsnä ollut yhteisöllinen tuki jäi puuttumaan.

 

Vasta 1990-luvun alussa doulat alkoivat tehdä paluuta sairaaloihin ja heidän läsnäolon hyödyt alettiin tunnistamaan uudelleen. Etenkin 2010-luvulla doulat ovat yleistyneet ja yhä useampi synnyttäjä/perhe haluaa koulutetun synnytystukihenkilön, eli doulan tuekseen synnytysmatkalle.

Nimetön suunn.malli (3).png

Miksi ottaa doula mukaan synnytykseen?

Doula tarjoaa jatkuvaa tukea synnyttäjälle, sekä hänen mahdolliselle kumppanille. Toisin kuin kätilö, jonka vuoro vaihtuu, doulan vuoro ei vaihdu. Hän on paikalla teitä varten ja ei jätä teitä yksin, ellette toivo niin; joskus synnyttäjä ja kumppani toivoo omaa rauhaa, ja doula mielellään antaa sen teille. Doula ymmärtää synnytyksen kulkua, osaa kertoa siitä teille, osaa ohjata kumppania tukemaan synnyttäjää, tietää erilaisista kivunlievitymenetelmistä ja auttaa kommunikaatiossa synnyttäjän ja sairaalan henkilökunnan välillä. 

 

Hän uskoo sinuun synnyttäjänä ja auttaa vahvistamaan luottamusta omaan kehoosi, ja sen kykyyn synnyttää. Doula saattaa ja on hyvinkin usein ainut henkilö, jonka synnyttäjä ja mahdollinen kumppani tuntevat entuudestaan sairaalaan siirtyessään.

 

Doulan hyötyjä useiden tutkimusten perusteella:
  • Vähentää sektioon joutumisen riskiä

  • Lyhyempi synnytyksen kesto

  • Vauva joutuu harvemmin tehohoitoon

  • Vähemmän tarvetta lääkkellisille kivunlievitysmenetelmille

  • Lisää imetyksen onnistumista

  • Enemmän spontaanisti käynnistyviä synnytyksiä

  • Suurempi todennäköisyys saada hyvä synnytyskokemus

Mitä kumppani tekee, jos doula on synnytyksessä?

Doula ei koskaan korvaa synnytykseen osallistuvaa isää/kumppania/sinulle läheistä ihmistä, eikä yritä viedä heidän tärkeää rooliaan pois. Työni doulana on myös mahdollisen kumppanin tukemista synnytyksen aikana. Doula voi esimerkiksi ohjata miten helpottaa synnyttäjän oloa tai vaikka antaa kumppanille lepotauon pitkässä synnytyksessä. 

Huom! Doula ei tee lääketieteellisiä toimenpiteitä tai yritä ohjata synnytystä haluamaansa suuntaan. Suojelen myös asiakkaitteni yksityisyyttä ja en julkaise mitään heihin liittyviä tietoja ilman lupaa sivuillani/sosiaalisessa mediassa.

bottom of page